Kikkerdril opvoeden

Voor educatieve doeleinden (hiermee wordt in principe de kikkerbak in de schoolklas bedoeld) is het toegestaan om eitjes en kikkervisjes van de groene kikker, de bruine kikker en de gewone pad, in een aquarium te laten opgroeien. Zodra de metamorfose voltooid is moeten ze dan wel gelijk worden teruggezet op de plek waar ze vandaan kwamen.

kikkerbak

Paludarium met veel rotsen en waterplanten
Een paradijs van een kikkerbak - Foto: Scott King

  • Gebruik een flink aquarium of nog beter een paludarium (half aquarium, half terrarium) en vul dit gedeeltelijk met het vijver- of slootwater waar de kikkervisjes vandaan komen.
  • Doe waterplanten in het aquarium en wat grote stenen, liefst begroeid met alg. Dat alg dient niet alleen als voedingsstof voor de kikkervisjes, maar het zet ook de ontstane meststoffen om in nog meer voeding. Laat de stenen gedeeltelijk boven het water uitkomen. Als ze met de metamorfose beginnen en nergens op kunnen klimmen dan zullen ze verdrinken.
  • Een goede plek voor het aquarium is buiten, in de schaduw.
  • Ververs het water dagelijks met water uit dezelfde vijver of sloot.
  • Verwijder de uitwerpselen dagelijks.
  • Als de kikkervisjes uit het ei komen eten ze eerst het dril waar ze uit zijn gekomen. Zodra ze los door het aquarium zwemmen schrapen ze alg van de waterplanten en stenen en eten ze dode plantaardige en dierlijke delen die in het water zweven (mits het vijver of slootwater is). Je kunt ze bij gebrek aan algen in dit stadium bijvoeren met schijfjes komkommer, ontdooide diepvriesspinazie, een schijfje tomaat en vissenvoer maar hierdoor vervuilt het water wel sneller.
    Als de kikkervisjes met de metamorfose beginnen (zodra de achterpootjes verschijnen) hebben ze ook vlees nodig. Je kunt hiervoor rode muggenlarven geven. Doe je dit niet dan zullen ze elkaar opeten.
  • Zet de kikkertjes terug zodra ze 4 pootjes en een restantje staart hebben.

Tip: Het verschonen gaat het handigst als je twee aquariums hebt. Je vult het tweede aquarium, verwijderd de stenen voorzichtig uit het eerste en zet daarna de kikkervisjes over met een netje, zodat al het vieze water weg kan en niet in het schone aquarium beland.

Succes!