Home
Informatie
Evolutie
Kikker of pad?
De huid en de ademhaling
De mond en de keel
De ogen
De oren
Het skelet
Klimmen
De paartijd
Kikkerdril opvoeden
Metamorfose
Winterslaap
Paddentrek
Wat eten kikkers?
Vijanden
Bruine kikker
Groene kikker
Boomkikker
Heikikker
Gewone pad
Rugstreeppad
Geelbuikvuurpad
Knoflookpad
Vroedmeesterpad
Afwijkende kleuren
» Natuurverschijnsel
11 jaar monitoring
Het jaar van de kikker
Zijn kikkers belangrijk?
Mythologische betekenis
Foto's
Kunst
Fun
Kaarten
Forum
Contact
Links

Kikkervisjes die een karper poetsen

Kikkervisjes die een karper poetsen


Klik op de foto voor een serie grotere foto's










22 april 1988, plas De Enode te Nuenen

Het is een zondagochtend en Herman en Sonja besluiten een duik te nemen in de plas de Enode te Nuenen. Herman leidt de duik en stelt voor naar de overkant van de plas te gaan, omdat daar op zeker snoeken te vinden zijn. Met behulp van zijn kompas vertrekken zij onderwater naar de overkant, waar zij na een tiental minuten arriveren. Vanuit 8 meter diepte gaan zij omhoog richting kant en zien plots de bodem bezaaid met 100-duizenden kikkervisjes. Tussen deze visjes liggen twee grote snoeken met hun bek ver open. Wij verkeerden in de veronderstelling, dat zij zich tegoed deden aan de kikkervisjes. Niets was echter minder waar, de kikkervisjes waren de snoeken aan het poetsen. Een fascinerend gezicht. Toen wij dichterbij kwamen zwommen de snoeken ook niet weg, maar bleven doodstil liggen.

Dit verhaal hebben wij aan vele mensen verteld, maar niemand die ons verder kon helpen met tekst en uitleg. Uiteindelijk was er een bioloog, die vertelde er ooit iets over gelezen te hebben, maar hij was niet zeker.

15 april 2006, vijver te Eindhoven

Het is een mooie zonnige aprildag. Al enkele dagen wemelde het van de kikkervisjes in mijn vijver. In mijn vijver woont ook een forse karper, die niets liever doet dan in het ondiepe water in de zon liggen. Ik loop naar de vijver – het was net na de middag – en zie tot mijn verrassing, dat de karper onder de kikkervisjes zit en dat die bezig zijn hem te poetsen. Eindelijk heb ik de kans na zoveel jaren dit op de foto vast te leggen. Ik snel naar binnen om de camera te halen en dit opmerkelijke fenomeen vast te leggen. Hiervan is een kleine rapportage gemaakt en het geheel is ter beschikking gesteld aan Wilma van de kikkersite. Ook in 2009 heb ik nog enkele foto’s kunnen maken, maar minder spectaculair. Veel hangt af van het weer.

In onze vijver is het elk jaar in april feest vanwege de 10-tallen kikkers, die er komen paren. De ontwikkeling tot kikkervisje en kleine kikker is prachtig om te volgen. Mijn kleindochter vond het helemaal te gek. Ook dit jaar zit op elke vochtige plek in de tuin een klein kikkertje. Heel mooi.

Herman Timmermans